Η λακκούβα στον δρόμο μπροστά από το σχολείο της γειτονιάς, η απουσία λάμπας που καταδικάζει στο σκοτάδι ένα σοκάκι, οι σπασμένες κούνιες στην παιδική χαρά, αλλά και ένας κάδος απορριμμάτων μονίμως γεμάτος. Το παραπάνω (πραγματικό) σκηνικό προκαλεί συχνά τη δυσαρέσκεια των δημοτών, που όμως σπάνια κατορθώνουν να τη μεταφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία οφείλει να ικανοποιεί ανάλογα αιτήματα.
Την απόσταση αυτή μεταξύ δημότη και δήμου φιλοδοξεί να γεφυρώσει ο Δήμος Κηφισιάς επαναφέροντας έναν ξεχασμένο θεσμό, τα συνοικιακά συμβούλια. Ο δήμος προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο δημότη άνω των 18 ετών που μένει στις συνοικίες Νέα Κηφισιά από Ελαιών έως ΟΥΛΕΝ, Νέα Κηφισιά από Ελαιών έως Δρυμώνος, στις Εργατικές Πολυκατοικίες, στον συνοικισμό Ν. Ερυθραίας, Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου, Μορτερό, Καστρί και Εκάλη να δηλώσει μέχρι την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου την υποψηφιότητά του. Οι κάλπες για την ανάδειξη των 11μελών συμβουλίων για κάθε μία από τις παραπάνω συνοικίες θα γίνουν στις 28 Ιανουαρίου από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ.
Επισημαίνεται ότι στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η ίδια διαδικασία σε άλλες έξι συνοικίες, την Ανω και την Κάτω Κηφισιά, τις Αδάμες, την Πολιτεία, το Κεφαλάρι και τα Αλώνια. «Στην κάλπη προσήλθαν 900 άτομα», σχολιάζει από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τσούλος, αντιδήμαρχος Τοπικής Δημοκρατίας στον Δήμο Κηφισιάς, «θεωρούμε την προσέλευση επιτυχή, δεδομένου ότι ο θεσμός είναι σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα». Οπως υπενθυμίζει ο κ. Τσούλος, «ο θεσμός νομοθετήθηκε το 1982. Τότε τα συνοικιακά συμβούλια λειτούργησαν σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα του Λεκανοπεδίου, αλλά, καθώς είχαν κυρίως κομματικό χαρακτήρα, σταδιακά ατόνησαν και κατόπιν έπαψαν». Τον θεσμό φιλοδοξεί να «αναγεννήσει», αποσυνδέοντάς τον από τα πολιτικά κόμματα, ο Δήμος Κηφισιάς, στον οποίο έπειτα από τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» το 2010 υπάγονται η Ερυθραία και η Εκάλη. Συνεπώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών ποικίλλουν. «Πήρα τότε την πρωτοβουλία να χωρίσω γεωγραφικά την ευρύτερη περιοχή σε δεκατέσσερις συνοικίες», θυμάται ο κ. Τσούλος, που από τότε έκανε σχέδια για την ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.
Σε επίπεδο συνοικίας, ήδη πολλοί κάτοικοι συμμετέχουν στις τακτικές συνεδριάσεις, που λαμβάνουν χώρα σε δημόσιους χώρους που παραχωρούνται στους δημότες για τον σκοπό αυτόν (σχολεία, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί). Στις εν λόγω συναντήσεις, που πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες, μία ή δύο φορές τον μήνα, τίθενται όλα τα προβλήματα της καθημερινής ζωής επί τάπητος: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθαριότητα, λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας κ.ά. Οι συνελεύσεις αυτές λειτούργησαν ως προάγγελοι του θεσμού των συνοικιακών συμβουλίων, οι αποφάσεις των οποίων θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. «Μας ενδιαφέρει να αφουγκραζόμαστε τον παλμό σε κάθε γειτονιά», επισημαίνει ο κ. Τσούλος, που κρατάει τα πρακτικά όλων αυτών των συνελεύσεων. Με την ίδια φιλοσοφία συστάθηκαν αντίστοιχα συμβούλια δημοτών και στον Δήμο Αιγάλεω, ως επιτροπές τοπικής δημοκρατίας.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr