fbpx

9 υποψήφιοι Δήμαρχοι απαντούν για την πόλη και την καθαριότητα

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ DEBATE ΤΗΣ «ΚΗΦΙΣΙΑΣ»
Επιμέλεια: ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΜΕΡΛΙΝ
Συνεχίζουμε την ταυτόχρονη δημοσίευση των απαντήσεων σε ίδια ερωτήματα που θέτουμε στους υποψήφιους δημάρχους, μια και θεωρούμε ότι είναι ο δικαιότερος τρόπος, για να μπορέσουν οι αναγνώστες ως εν δυνάμει ψηφοφόροι να λάβουν γνώση των θέσεων των υποψηφίων και να τις συγκρίνουν. Αυτή τη φορά τα ερωτήματα αφορούν στην πόλη και την καθαριότητά της.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1) Τι μπορεί να κάνει η Δημοτική Αρχή για τα κτίρια που βρίσκονται σε εγκατάλειψη στην πόλη μας;
2) Με ποιες ενέργειες θα εξασφαλίσετε ότι η πόλη μας θα είναι καθαρή από παράνομες επιγραφές, αφισορύπανση, αυτοκόλλητα, κακώς εννοούμενα γκράφιτι και συνθήματα;
3) Θεωρείτε ότι είναι ικανοποιητική η λειτουργία της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Αν όχι, πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί;

ΣΑΝΤΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ – ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ

1) Θα πρέπει να συμπληρωθεί η νομοθεσία χρήσεων γης τόσο για τα κτήρια αυτά, όσο και για τα διατηρητέα και παραδοσιακά κτήρια της πόλης, σε συνδυασμό με κανονιστικές αποφάσεις οι οποίες θα εξειδικεύουν μεταξύ άλλων όρους περίφρασης και προστασίας. Θα ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες για τις νέες ρυθμίσεις και υποχρεώσεις τους. Αν δεν ανταποκριθούν ο Δήμος θα εφαρμόσει ό,τι ο νόμος προβλέπει δηλαδή αποκατάσταση, καθαρισμό και φύλαξη των κτηρίων με χρέωσή τους. Ακόμη θα μπορούσε ο Δήμος να τα χρησιμοποιήσει για τα κοινωνικά του προγράμματα. Για το θέμα θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο και θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των κτηρίων και την εκπόνηση προγραμμάτων αξιοποίησής τους.

2) Θα πρέπει να στοχεύσουμε στην πρόληψη του φαινομένου με ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία, χώρους συνάθροισης κοινού και με το διαδίκτυο. Οι πολίτες αυτής της πόλης πρέπει να καταλάβουν ότι το αισθητικά αποδεικτό περιβάλλον είναι προστιθέμενη αξία για την πόλη που ζουν. Η νομοθεσία είναι πλήρης για την απομάκρυνση «επιγραφών» και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Πρέπει να εφαρμοστεί. Η λύση είναι ειδικό συνεργείο ελέγχου, απομάκρυνσης και αποκατάστασης των σημείων με γκράφιτι. Πρέπει να ασχοληθούμε όλοι, μαζί και ο Δήμος για την εξάλειψη του φαινομένου.

3) Όχι, δεν είναι. Ελλιπείς κάδοι, άπλυτοι και κατεστραμμένοι και όπου υπάρχουν δημιουργούνται μικρές χωματερές. Οι δρόμοι, τα πάρκα και γενικά οι κοινόχρηστοι χώροι, όσοι δεν έχουν καταληφθεί, είναι απαράδεκτοι από πλευράς καθαριότητας. Απαιτείται η δημιουργία νέων υποδομών, η εξασφάλιση νέου εξοπλισμού και επανασχεδιασμός της υπηρεσίας με αξιόπιστο σχεδιασμό και προγραμματισμό . Εξαφάνιση των κάδων από τους δρόμους με φύλαξή τους στο εσωτερικό των κατοικιών και διαλογή στην πηγή. Πάντα όμως, η ενημέρωση του πολίτη και η συνεργασία του με το Δήμο για την πληρέστερη εφαρμογή της διαδικασίας, του προγράμματος και των κανόνων είναι απαραίτητη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ

1) Μία από τις σημαντικότατες συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας είναι η εγκατάλειψη ιδιωτικών και δημοσίων ακινήτων. Ο Δήμος Κηφισιάς τα τελευταία 5 χρόνια μετέτρεψε εγκαταλελειμμένους επί δεκαετίες δημόσιους και δημοτικούς χώρους σε λειτουργικούς. Όπως ο Νάρκισσος στην Εκάλη, η Βίλα Μπότση στη Νέα Ερυθραία, η Βίλα Μιχλ στην Κάτω Κηφισιά, η Αλάσκα στο Κεφαλάρι καθώς και το Α’ κτήριο του ΟΑΕΔ στην Τατοΐου. Στα ιδιωτικά κτήρια οι παρεμβάσεις του Δήμου δεν μπορεί να είναι μεγάλες. Ωστόσο δίνεται προτεραιότητα παρέμβασης σε όλα εκείνα τα κτήρια που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

2) Ειδικό συνεργείο προχωρά στην απομάκρυνση αφισών από κολώνες της ΔΕΗ και από σωλήνες πινακίδων. Τα δημοτικά κτήρια και τα σχολικά συγκροτήματα καθαρίζονται και βάφονται με αντι- γκράφιτι μπογιές στις προσόψεις τους για να καλύψουν τα συνθήματα και τα γκράφιτι που προσβάλουν και αλλοιώνουν την αισθητική εικόνα του Δήμου μας. Τα ακίνητα ιδιωτών καθαρίζονται με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους.

3) Ο τομέας της Καθαριότητας ενισχύεται με προσωπικό και εξοπλισμό. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για συμβάσεις εργαζομένων και προχωρούμε στην ανανέωση των πεπαλαιωμένων οχημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας με leasing. Έτοιμη είναι η σχετική μελέτη για την ενίσχυση με 13 νέα οχήματα (απορριμματοφόρα, πλυντήριο κάδων, καλαθοφόρο όχημα κ.ά.) του στόλου της Καθαριότητας. Ο Δήμος Κηφισιάς προμηθεύεται και τοποθετεί νέους κάδους σε αντικατάσταση παλαιών που παρουσιάζουν προβλήματα. Την περίοδο αυτή διανέμονται 600 μεγάλοι κάδοι και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση και άλλων 400 μικρών ατομικών. Σημαντικές είναι οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στους τομείς της ανακύκλωσης απορριμμάτων και συσκευών, καθώς και της κομποστοποίησης. Παράλληλα σημειώνονται σημαντικές μειώσεις στα δημοτικά τέλη (τα τελευταία δύο χρόνια κατά 10% ετησίως). Ζητούμε συνεχώς τη συνεργασία των πολιτών, ιδιαίτερα στο θέμα των κηπαίων και με ενημερωτικά φυλλάδια τους πληροφορούμε τόσο για την σωστή εναπόθεσή τους στους δρόμους όσο και για τον πρόγραμμα αποκομιδής τους. Εκτός από την ενημέρωση αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε και πρόστιμα σε σοβαρά παραπτώματα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΡΜΑΔΙΑΣ

1) Αξιοποίηση των ακινήτων και άμεση παρέμβαση σε αυτά σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες τους. Πρέπει να καθαριστούν άμεσα, να βαφτούν και να διαμορφωθεί ο εσωτερικός και εξωτερικός τους χώρος. Να διαθέσουμε ίδια και ξένα κεφάλαια, για να μετατρέψουμε αυτά τα ακίνητα σε χώρους πολιτιστικών, αθλητικών δραστηριοτήτων, σε γραφεία διοίκησης ή άλλους χώρους πολλαπλών χρήσεων.

2) Με τη δημιουργία ειδικών χώρων για δημόσια έκφραση τέτοιων καλλιτεχνικών ανησυχιών. Ενημέρωση για την αναγκαιότητα της αισθητικής της πόλης και τη διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Σεβασμός στους νόμους και τα διατάγματα για την προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα της. Πιστή εφαρμογή των νόμων χωρίς διακρίσεις. Καθαριότητα σε καθημερινή βάση.

3) Η καθαριότητα στην πόλη δεν είναι καλή παρ’ όλη την προσπάθεια των εργαζομένων. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η σωστή και πλήρης ανακύκλωση, η λιπασματοποίηση, η κομποστοποίηση και η επέκταση της μηχανικής αποκομιδής θα βοηθήσουν πολύ να καθαρίσουμε την πόλη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΟΣ

1) Θα έπρεπε σε αυτή την ερώτηση να υπάρχουν δύο σκέλη: στο μεν πρώτο να αναφέρεστε στα κτίρια που βρίσκονται σε εγκατάλειψη και τα οποία ανήκουν στην δημοτική περιουσία και για τα οποία ο δήμος οφείλει να τα διατηρεί σε ευπρεπή κατάσταση, όχι μόνο δομική της αρτιότητα, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο τους. Το δεύτερο σκέλος αφορά κτίρια τα οποία βρίσκονται σε εγκατάλειψη λόγω ιδιοκτησιακών προβλημάτων. Θα πρέπει ο Δήμος απλά να ενημερώνει τους ιδιοκτήτες για την όσο το δυνατόν καλύτερη συντήρησή τους.

2) Στη μέριμνα του Δήμου για την εξασφάλιση της καθαριότητος είναι η αγορά μηχανών και μηχανικών μέσων ικανών για την απομάκρυνση των κάθε είδους graffiti, αφισών και αυτοκόλλητων (το ρυμουλκούμενο πλυστικό συγκρότημα υψηλών προδιαγραφών, που ήδη είχε επιλεγεί κατά την περίοδο που ήμουν υπεύθυνος του τομέα επισκευής και συντήρησης των οχημάτων του Δήμου). Επίσης, η στελέχωση ειδικής ομάδας με την απαιτούμενη εξειδίκευση για την χρήση αυτού του μηχανήματος.

3) Θεωρώ ότι η λειτουργία την Διεύθυνσης Καθαριότητος είναι ανεπαρκής ως προς το μηχανικό εξοπλισμό της. Πράγμα το οποίο οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε και να προμηθευτούμε νέου τύπου σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς επίσης προγραμματισμό σεμιναρίων στο πλήρως ανειδίκευτο προσωπικό, για την διαφύλαξη και συντήρηση του εξοπλισμού.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

1) Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με φορείς της περιφέρειας καθώς και με φορείς των υπουργείων («Υποδομών και πολιτισμού») οφείλει να δρομολογήσει τη συντήρηση και ανακατασκευή (όσων χρειάζονται) γιατί η εικόνα μιας πόλης ταυτίζεται άμεσα με την κατάσταση κάποιων κτηρίων που είτε βρίσκονται σε σημεία κεντρικά είτε από μόνα τους (λόγω ιστορικότητας) αποτελούν έμβλημα για εμάς και τον επισκέπτη. Αναφέρω επιγραμματικά παραδείγματα όπως η Αλάσκα, το σπίτι του Π. Μελά, το GRAND CHALET και το κτήριο Ιλισίων και Ρόδων (Πλατεία Ν. Κηφισιάς).

2) Πρωτίστως, με εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών μέσα από τα σχολεία για τις ευαίσθητες ηλικίες οι οποίες πολλές φορές χρησιμοποιούν τα συνθήματα γκράφιτι ως μέσο αντίδρασης εναντίον του κατεστημένου. Δευτερευόντως, τοποθέτηση καμερών σε «επικίνδυνα» και «ύποπτα» σημεία για την αναζήτηση των ομάδων που ρυπαίνουν. Ως ύστατο μέσο στην περίπτωση αποτυχίας των ανωτέρω, την επιβολή υψηλών προστίμων στους παρανομούντες. Όσον αφορά τις επιγραφές θα γίνει ειδική μελέτη σε ορισμένα σημεία για ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ανά συνοικία και ανά δημοτική ενότητα.

3) Ασφαλώς ΟΧΙ. Η καθαριότητα στην πόλη μας είναι ένα πρόβλημα που έχει τις ρίζες του παλιά. Λόγω της άναρχης και γρήγορης ανάπτυξης του πολεοδομικού ιστού αναδείχθηκε το ζήτημα της καθαριότητας. Η λύση για εμένα βρίσκεται στην αύξηση της ανακύκλωσης στην πηγή (πριν δηλαδή την ταφή) με κλειδί τον χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας. Έχω εκπονήσει ειδικό σχέδιο το οποίο δίνει λύση στο πρόβλημα, το οποίο όμως χρειάζεται την αρωγή των πολιτών. Μέσω Τύπου, σε επόμενες τοποθετήσεις θα προσπαθήσω να το εξηγήσω πλήρως γιατί είναι μεστό, συγκεκριμένο με οφέλη για τους δημότες και την πόλη μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

1) Σε πρώτη φάση η Δημοτική Αρχή μπορεί να προβεί σε απογραφή και ταξινόμηση αυτών με τη χρήση του Συστήματος Διαχείρισης Χωρικών Δεδομένων. Στη συνέχεια μπορεί να προβεί στον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να ανεβρεθούν οι ιδιοκτήτες τους. Στην περίπτωση των ιδιωτικών κτιρίων, μπορεί σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες να εκπονήσει πρόγραμμα ανάπλασης, ή όπου παρουσιάζεται ιστορικό ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον να εξεταστεί λύση αξιοποίησής της. Στα δημόσια κτίρια, ανάλογη πίεση για από κοινού λύση με τους αρμόδιους φορείς, ενώ για τα επικίνδυνα κτίρια επιβολή πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

2) Με τη σύσταση ειδικής ομάδας που θα μεριμνήσει ώστε σημαντικές επιφάνειες δημοτικών κτιρίων να ενδυθούν αρχικά με ειδικά διάφανα υλικά μόνιμης προστατευτικής επίστρωσης που θα καθαρίζονται άμεσα. Παράλληλα πρέπει να ενταχθεί σημαντικά ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης και ιδιαίτερα στα σκοτεινά σημεία ενώ μπορεί να προκριθεί και η χρήση αναρριχητικών φυτών για την κάλυψη απομακρυσμένων ακάλυπτων χώρων. Επίσης αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας στους παραβάτες.

3) Σκοπός μας είναι η βελτίωση της λειτουργίας της Διεύθυνσης σε κάθε περίπτωση. Ενδεικτικά μέτρα είναι τα εξής:
1) Ανανέωση και ενίσχυση του Στόλου στις κατηγορίες που είναι απαραίτητο.
2) Ανάθεση Μελέτης σε ειδικευμένη εταιρεία συμβούλων για τον προσδιορισμό του κόστους αποκομιδής ανά τόνο των απορριμμάτων και ανά κατηγορία (οικιακά, κηπαία, ογκώδη).
3) Ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να εξεταστεί ενισχυτικά στο έργο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και η Σ.Δ.Ι.Τ. και σε συγκεκριμένες κατηγορίες απορριμμάτων, όπου παρουσιάζονται τα περισσότερα εποχικά ή και χρόνια προβλήματα, που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την αισθητική της πόλης μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

1) Αρχικά ο Δήμος με τις υπηρεσίες του πρέπει να κάνει την καταγραφή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην επικράτειά του. Ανεύρεση των ιδιοκτητών και παρακίνησή τους ώστε σε ορισμένο χρονικό διάστημα να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση της εικόνας του ακινήτου. Παράλληλα διενεργεί αυτοψία με τις υπηρεσίες για επικινδυνότητα (κατάρρευση, κατάληψη από κακοποιά στοιχεία, ρύπανση) και προβαίνει άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος και χρεώνει το κόστος στον ιδιοκτήτη. Σε περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων χώρων όπως αυτός της ΧΑΝ στον ηλεκτρικό σταθμό επιδιώκουμε συνέργειες του Δήμου με τους ιδιοκτήτες ώστε να εξυπηρετηθούν ανάγκες των υπηρεσιών του για ανάλογους χώρους. Η περίπτωση του σπιτιού του Π. Μελά είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, με την οποία έχω ασχοληθεί προσωπικά. Ο χώρος πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο ιστορικό και αρχιτεκτονικό κεφάλαιο της πόλης, προσβάσιμο σε όλους.

2) Πρωταρχική ευθύνη του Δήμου είναι η σύσταση συνεργείου άμεσης επέμβασης για αποκατάσταση της αντιαισθητικής εικόνας που έχει προκληθεί ιδιαίτερα στο χώρο των σχολείων. Η χωροθέτηση επιλεγμένων σημείων στις πόλεις μας για ανακοινώσεις ή διαφήμιση, σε συνδυασμό με τη λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αναφέρουν τα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα, θα επιτρέψουν να έχουμε έλεγχο για την υφιστάμενη κατάσταση.

3) Στον τομέα της καθαριότητας υπάρχουν δυσλειτουργίες και προβλήματα. Η εσφαλμένη πρόβλεψη αναγκών και συντήρησης του στόλου σε συνδυασμό με την εποχικότητα του προσωπικού λόγω της συμβασιοποιημένης σχέσης εργασίας επιτείνουν τα προβλήματα. Η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής πρέπει να κινείται σε δύο άξονες: Στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας με συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό επιτυγχάνεται με μέτρα όπως:
α. Η παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων μέσω ηλεκτρονικής καταγραφής τους που θα βοηθήσει τόσο στην ανάθεση όσο και στον έλεγχο για την υλοποίησή τους.
β. Η εφαρμογή διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και η εκπόνηση σχεδίου τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
γ. Η αυστηρή τήρηση του προγράμματος αποκομιδής.
δ. Η υπογειοποίηση των κάδων.
ε. Η επιβολή προστίμων για όσους ρυπαίνουν.
στ. Η τακτική και προγραμματισμένη «σάρωση» των συνοικιών από τα συνεργεία καθαριότητας, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα για μόνιμο καθαριστή γειτονιάς, θα βοηθήσει στη βελτίωση της ζοφερής εικόνας που επικρατεί σήμερα.
ζ. Αλλαγή της νοοτροπίας των δημοτών σε σχέση με τα απορρίμματα. Προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία, στα ΚΑΠΗ, στους φορείς των πόλεων σχετικά με την ανακύκλωση, την «αξία» που κρύβεται στα απορρίμματα καθώς και η θέσπιση τέλους ανταποδοτικότητας σε συνεργασία με επιχειρήσεις για την συμμετοχή των πολιτών σε αυτά θα βοηθήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΛΟΣ


1) Εδώ υπάρχει αυστηρά ιδιοκτησιακό καθεστώς και δεν επιτρέπεται εύκολα ο Δήμος να παραβιάζει πόρτες, συρματοπλέγματα και άλλα, ώστε τα εγκαταλελειμμένα κτίρια να καθαρίζονται και να μην αποτελούν εστίες μόλυνσης. Για την Υπηρεσία Καθαριότητας δεν είναι εύκολο να αναζητά στοιχεία ιδιοκτητών από το Κτηματολόγιο για την εύρεση των ιδιοκτητών που μπορεί να μην είναι στη ζωή ή ζουν σε άλλη πόλη. Συνήθως όταν υπάρχουν σκουπίδια, ακαθαρσίες κλπ, η Υπηρεσία Καθαριότητας ενημερώνει την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία εκδίδει εισαγγελική εντολή, ώστε να καλούνται οι ιδιοκτήτες σε καθαρισμό των χώρων αυτών. Επίσης, άτομα εξαρτημένα από ουσίες επισκέπτονται τα εν λόγω κτίρια με αποτέλεσμα να υπάρχουν και θάνατοι μέσα σε αυτά. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή του εγκαταλελειμμένου εμπορικού κέντρου της Ν. Κηφισιάς, ο Δήμος απέτρεψε την είσοδο των παιδιών λόγω επικινδυνότητας, τοποθετώντας λαμαρίνες που απαγορεύουν την είσοδο και κρύβουν την άσχημη εικόνα.

2) Στη Διεύθυνση Καθαριότητας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να μπουν σε σειρά, προκειμένου η Δ/νση να αποδώσει προς το καλύτερο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:

Α) Ανθρώπινο Δυναμικό

Η Καθαριότητα ως γνωστό τροφοδοτεί όλο το Δήμο με υπαλλήλους, επειδή υπάρχει έλλειψη στις άλλες διευθύνσεις, επειδή οι προσλήψεις γίνονται κυρίως για την καθαριότητα. Αποτέλεσμα είναι να αποδυναμώνεται η Διεύθυνση Καθαριότητας. Για να μπορεί η Δ/νση Καθαριότητας να αποδώσει τα μέγιστα, πρέπει τα τμήματα να στελεχώνονται με υπαλλήλους και όχι να έχουν έλλειψη προσωπικού, επειδή αυτό μεταφέρεται στο Δήμο. Τούτο είναι σημαντικό για να έχουμε σωστές υπηρεσίες προς τους δημότες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη υπαλλήλων στο τμήμα οδοκαθαριστών και στο τμήμα κηπαίων.

Β) Μηχανικά μέσα

Ο στόλος των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων έργου είναι απηρχαιωμένος. Τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες και δεν υπάρχει μέριμνα, ώστε να υπάρχουν οι προβλεπόμενες μελέτες για τη σύνταξη συμβάσεων και να επισκευάζονται άμεσα, όσα αυτοκίνητα ή μηχανήματα έχουν βλάβη. Δυστυχώς η Διεύθυνση Καθαριότητας δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό που απαιτείται για τη σύνταξη των αντίστοιχων μελετών. Αποτέλεσμα αυτών: μειώνεται η δυνατότητα αποκομιδής απορριμμάτων, κηπαίων κλπ. Εάν αγοράζονταν ένα – δύο απορριμματοφόρα το χρόνο δε θα είχαμε προβλήματα. Με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» αγοράστηκαν 2 φορτωτές, χρειαζόμαστε ακόμα πέντε για να πιάσουμε το στόχο αποκομιδής κηπαίων κ.α. Θέλουμε εκσυγχρονισμό του στόλου αγοράζοντας απορριμματοφόρα, μηχανήματα έργου, πλυντήρια κάδων, σάρωθρα, καλαθοφόρα κ.α.

Γ) Ελλείψεις προμηθειών

Οι ελλείψεις σε λάστιχα, υγρά, λιπαντικά, ανταλλακτικά κλπ. κλείνουν τα αυτοκίνητα μέσα στο αμαξοστάσιο του Δήμου. Συνεπώς οι προμήθειες υλικών απαιτούν μελέτες, ενώ η Διεύθυνση αδυνατεί να τις πραγματοποιήσει λόγω μη εξειδίκευσης στη σύνταξη μελετών.

Δ) Εύρεση χώρου (Αγορά οικοπέδου) για μεταστέγαση αμαξοστασίου, μεταφόρτωσης και τμήματος ογκωδών σε ενιαίο χώρο, ώστε ο διευθυντής της υπηρεσίας να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

Ε) Νομιμοποίηση χρήσεων (Μεταφόρτωση)

3) Σύσταση ειδικού συνεργείου με επαρκές προσωπικό, το οποίο σε μόνιμη βάση θα ασχολείται με τον καθαρισμό της πόλης από παράνομες επιγραφές, αφίσες, αυτοκόλλητα, κακώς εννοούμενα γκράφιτι και συνθήματα. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα σε αυτούς που παρανομούν. Σήμερα αυτή τη δουλειά την κάνει ένα ολιγομελές συνεργείο που ασχολείται ταυτόχρονα με πολλά άλλα πράγματα με συνέπεια η πόλη να παρουσιάζει κακή εικόνα. Ακόμα προτείνω να υπάρχουν ειδικοί χώροι πάνω σε πλατεία ή έξω από τα ΚΕΠ όπου να μπορούν οι πολίτες να τοποθετούν μικρές αφίσες, ανακοινώσεις και λοιπά, ακόμα και χώροι για γκράφιτι, όπου να μπορούν να εκτονώνονται οι δημιουργοί.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟΣ


1) Η ευθύνη των κτιρίων ανήκει όπως είναι γνωστό στους ιδιοκτήτες. Όμως επειδή έτσι κι αλλιώς επηρεάζουν την εμφάνιση της πόλης μας, o Δήμος έχει υποχρέωση να επιληφθεί, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να πράξουν τα δέοντα, ευγενικά στην αρχή και αν διαπιστώσει αδιαφορία, έχει τη δυνατότητα είτε να επιβάλει πρόστιμα, είτε να επιληφθεί ο Δήμος, χρεώνοντας τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο ισχύει και για τα παραμελημένα άκτιστα οικόπεδα.

2) Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και σημασία στην εμφάνιση και τον καλλωπισμό και των τριών πόλεών μας. Επομένως δεν θα ανεχθούμε τίποτε από όλα τα πιο πάνω και θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα. Έτσι οι ενέργειές μας θα είναι: πρώτον, θα εκδοθεί Διάταξη που θα απαγορεύονται όλα τα πιο πάνω, στην οποία θα προβλέπονται και οι συνέπειες, δεύτερον, όπου υπάρχει ταυτότητα στις ρυπάνσεις αυτές, καλόπιστα για πρώτη φορά, θα τους ζητηθεί να τις αφαιρέσουν και να καθαρίσουν τελείως τα τυχόν υπολείμματα, και τρίτον, θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα σε περίπτωση υποτροπής.

3) Η καθαριότητα αποτελεί το Α και το Ω των υποχρεώσεων του Δήμου. Υπάρχουν πολλά και δικαιολογημένα παράπονα για την καθαριότητα και μάλιστα διαχρονικά. Επομένως έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε πεντακάθαρες αστραφτερές πόλεις και για το λόγο τούτο οφείλουμε να οργανώσουμε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα και πρόγραμμα καθαριότητας. Θα εξετάσουμε καινοτόμα αποτελεσματικά συστήματα καθώς και συστήματα που ακολουθούν μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Επειδή ναι μεν τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, αλλά ο παπάς φοράει πάντα ράσα, έτσι πιστεύω μια καλή ένδειξη θα είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να φορούν λευκή στολή, έτσι ώστε να αισθάνονται την ανάγκη να διατηρούν την καθαριότητα.

 

 

Πηγή: https://www.kifisianews.gr

Shopping Basket